Door Lefty Snackers op persoonlijke titel.
Tijdens de Japanse bezetting in de Tweede Wereldoorlog ontvingen veel militairen en ambtenaren in het voormalige Nederlands-Indië geen salaris. In 2015 werd hiervoor een zogenoemde ‘backpay’-regeling ingesteld, bedoeld voor de nog in leven zijnde getroffenen. Weduwen vielen echter buiten deze regeling, wat tot jarenlange frustratie leidde binnen de Indische en Molukse gemeenschap.
Na aanhoudende maatschappelijke druk en inzet vanuit de politiek, met name door de BoerBurgerBeweging (BBB), heeft het kabinet nu alsnog besloten de weduwen een financiële tegemoetkoming te bieden. BBB bleef ondanks eerdere afwijzingen het onderwerp agenderen, wat uiteindelijk mede leidde tot deze doorbraak.
“Deze regeling is een belangrijke stap in de erkenning van historisch onrecht.”
De regeling is tot stand gekomen dankzij een eenmalige reservering van 50 miljoen euro. Eerdere ramingen suggereerden dat er zo’n 1.700 weduwen voor in aanmerking zouden kunnen komen. Deze schatting is gebaseerd op een analyse uit 2021, waarin ook werd gerekend op aanvullende kosten voor belastingafdracht en uitvoering.
De precieze invulling van de regeling – waaronder de hoogte van het bedrag en de aanvraagprocedure – wordt momenteel uitgewerkt. De overheid streeft ernaar de regeling nog dit jaar van kracht te laten worden.
Meer informatie
Voor meer details over de regeling en de verdere afhandeling, kunt u terecht op de officiële website van Rijksoverheid.